LOKE

LOKE

tisdag 24 november 2009

Världens minsta järnväg...

har min kära hustru besökt.


Vatikanens Järnvägsstation

Vatikanstaten...

(som på italienska heter Stato della Città del Vaticano), är en självständig stat och ett furstendöme (påvedöme) som styrs av påven.

Denna stat är belägen i den nordvästra delen av den italienska huvudstaden Rom. Dess regering och förvaltning kallas ofta Vatikanen efter Vatikanpalatset på Vatikanberget (en av Roms sju kullar). I diplomatiska sammanhang används stundtals benämningen Heliga stolen, Santa Sede.
Runt Vatikanstaten löper en mur som är cirka 3 200 meter lång.


De delar av Vatikanen som allmänheten får besöka är Peterskyrkan och Vatikanmuséerna. Sixtinska kapellet nås via museikomplexet. För att besöka andra delar krävs tillstånd.

1984 skrevs Vatikanstaten in på UNESCO:s världsarvslista. Vatikanstaten är en av Europas mikrostater och världens till ytan minsta självständiga stat. Den är också befolkningsmässigt världens minsta, självständiga stat.
Påven är Vatikanstatens statschef. Vatikanstaten har observatörsstatus i FN. Kardinalstatssekreteraren fungerar som regeringschef.
Vatikanstaten är inte medlem av Europeiska unionen,


men använder euro som valuta och präglar egna mynt.


Vatikanen har varit påvens residens sedan tidigt 1400-tal. Vatikanstaten har eget postväsen, myntverk, nyhetsbyrå, järnvägsstation och radiostation (som bland annat sänder på svenska). Dagstidningen heter L'Osservatore Romano.


Vatikanstatens järnvägsnät är det kortaste bland alla länder som har järnväg. Det består av två spår, vardera 300 meter, inne i Vatikanstaten. Genom Lateranfördraget 1929 fick man tillgång till Italiens järnvägsnät, och räls och station byggdes under påve Pius XI:s pontifikat. Järnvägstrafiken är främst inriktad på godstransport. Italienska järnvägsbolag sköter trafik och banunderhåll.

Inga kommentarer: